måndag 30 januari 2012

Den metaforiska mattan

Hur mår ni i dag? Och hur mår du, Anna?
Tack för i torsdags, det satte guldkant på hela veckan. Bakade du nåt i helgen?

Denna okristlligt kalla måndag är dagtillståndet som följer:

Fysiskt:
Huden på näsan flagar
Håret är elektriskt och platt om vartannat
Fötter och näsa stelfrusna
Astronomisk slemproduktion

Psykiskt:
Ovanligt letargisk
Ovanligt arg på trafiken och andra människor i mataffären
Plötsliga  humörväxlingar


I morse, när det som bekant var vidrigt svinkallt (eller "friskt" som min man skulle kalla det. "Friskt" my ass.), och jag var på väg hem efter att ha lämnat lilla L i skolan, funderade jag lite. Tänk, att människan - en tämligen seglivad typ - ändå är så pass bräcklig att minsta lilla justering av levnadsförhållandena sätter tillvaron i gungning. Nåja, gungning kanske var att ta i. Balansen ruckas något.
   En sån simpel sak som en temperaturväxling på 10 grader kan till exempel ställa till med en hel del besvärligheter, som visserligen inte är farliga, men otroligt frustrerande. Därtill måste vi ladda med mat så ofta att man knappt hinner göra annat än att tillreda den. Sen är det dags att sova. Och det gör man nästan ett halvt dygn! Slöseri!
Då verkar det kanske märkligt att vilja tillbringa dygnets kvarvarande timmar  med att febrilt leta efter den perfekta mattan? Det är det inte. All vår lediga tid handlar om att motarbeta våra tillkortakommanden som människa: vår låga tolerans mot köld/ vår irriterande benägenhet att dö om vi får för lite mat och dryck/ vårt abnorma sömnbehov/ depressionen som slår till om vi får för lite av dessa.. Att hitta den "perfekta mattan" hör till kategorin "Låg tolerans mot köld", där underkategorin lyder :"Skapa ett tryggt bo för din familj så att de inte fryser ihjäl/blir uppätna av björnar". Metaforiskt talat. Är det slöseri med tid, kanske? Nej, det var ju det jag sa.

   Vad säger du, Anna? Eller nån annan? Har ni hittat den perfekta mattan? Obs! Jag är inte främmande för att tala om andra metaforiska mattor. Det är därför jag är här! Ni har ordet.
/SofiaHär kommer några stämningsförhöjande bilder på en hörna i vårt kök.

Foto: Socker Och Saker. Glaskupa Dome och vas från Day Home, Muggar från Starbucks, kaffeförpackningar från Mad Et Len.Foto: Socker Och Saker. Teburkar från Mariage de frères,koppar från Bloomingville, korg från Mio
Mina favoritkokböcker. Nyttighetsgrad: Varierande


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar