torsdag 18 oktober 2012

R.U.M. för inredning

Inredningsmani är en sjukdom som är få förunnad. Det är en ren lyx att ha plats i sitt liv att fundera på inredning. Riktiga problem sätter perspektiv på tillvaron i ilfart, men till dess vill jag att ni ska få bekanta er med följande begrepp:

R .U. M 

Rationalisera
Underminera
Motivera

R.U.M. är nåt ni kan använda er av om ni är inredningstokiga med betoning på tokiga, och vill låta manin flöda fritt. Det beskriver helt enkelt själva inköpsprocessen.

Rationalisera:
  
   "Jag är så trött på den där vidriga soffan. Vi har haft den i nästan ett helt år! Jag står inte ut med att se den. Jaha, nu börjar jag gråta också. Ska man verkligen behöva gråta när man ser sitt hem? "Hem" förresten... Vilket "hem"? Kan en plats vars blotta fulhet får en att gråta ens kallas för "hem"?
   Usch, titta bara. Tyget är ju alldeles grått. Det som var så vitt och fint när vi fick hem henne! Hur kunde hon bli gammal och äcklig så fort? Tänk om folk kommer hit och tycker att den är äcklig!
   Och formen... Den är ju hemsk, inte alls som Gervasonis "Ghost".
   Folk kommer hit och tycker att det är äckligt och fult! Det är oacceptabelt, ingen ska behöva leva så här! Bara ligga och gråta och gråta på en hälsovådligt ful soffa tills man dör! Förtjänar jag inte ens en soffa som inte är vidrig?"

Behovsanalys: Klar.
Resarch (av nyinköp): Klar redan innan soffan blev äcklig.

Underminera:
Här gäller det i många fall att underminera maken, som eventuellt kan tänkas utgöra ett hinder för nyförvärvet.
För att illustrera ett exempel:

   Det är lördagskväll, och klockan slår sju. Gästerna anländer, en efter en.
I början går det smidigt. Lydigt häckar de med sina drinkar och tilltugg  i hörnen. En del kanske rentav småpratar. Men allteftersom rummet fylls börjar trötta fötter i höga klackar göra sig påminda.
    Männen ser sig trevande omkring (kvinnorna var smarta nog att ha loafers). Ingen soffa!
Nej, mycket riktigt: Det finns ingen soffa! Det finns inte heller några fåtöljer, kuddar eller lampor...ska jag vara helt ärlig är rummet faktiskt helt tomt!
 Det är då värdinnan (alltså hon som vill ha en ny soffa, och nu har nått fas två: underminera) skrider in i rummet med ett beskedligt leende och en bricka smått oätliga laxpuffar. I beklagande ton säger hon: "Tyvärr konfiskerade hälsovårdsmyndigheterna vår soffa i eftermiddags för att göra tester på den". Allmänt mummel följer. "Den var från 90-talet", tillägger hon förklarande och väninnorna nickar beklagande.

   Mannen lyssnar förvirrat. Han kunde ha svurit på att hon köpte soffan förra året, från "Tinekå", eller vad det vad det nu hette. Det var väl han som betalade den, skruvade ihop den och bar in den? Själv?
  Hustrun fortsätter ljuvt: "Min man tycker att inredning är fånigt, och vill tyvärr inte köpa en ny soffa. Och han har tagit alla mina pengar." "Och han diskar nästan aldrig", tillägger hon med en teatralisk suck apropå ingenting.
     Sen erbjuder hon på ett extra givmilt sätt gästerna sina tvivelaktiga laxpuffar och mottar deras  innerliga kondoleanser (gästernas, inte laxpuffarnas). Vilken hemsk och elak man hon har!
   Mannen själv däremot, har det tufft där han sitter på sina skor. På golvet.
   Grabbgänget ser på honom med avsmak i blicken. Blickar som också säger: "För tusan, din snåle typ, hosta upp kosingen och ge frugan en ny soffa".
   Och naturligtvis får frugan en ny soffa.
   Vem det var som ringde hälsovårdsmyndigheterna? Det ska vi inte gå in på nu.

Motivera:
Snälla du, om du själv saknar motivation att inreda, vet jag inte hur jag ska kunna hjälpa dig.
Men för att motivera andra - make, barn - föreslår jag följande:
  • Stapeldiagram som visar nivå av ökad trivsel sedan senaste inköp.
  • Uppmuntrande och positiva gester och utrop i stil med: "Ta-da!" eller "Wooow!". 
  • OBS! Måste ske i närheten av nyinköp, annars är det ett både verkningslöst och besynnerligt beteende.
  • Pengar.  
Det sista funkar nästan bäst, åtminstone på barn. Det finns inte en unge som inte tackar ja till en femma för att stötta sin mors förslag att skaffa en ny ljusstake!

Med dessa hjälpsamma råd, önskar jag dig lycka till med dina nya inköp.

/Sofia


1 kommentar:

  1. fiina bilder! jag har det matteus fatet!
    det är så kul för hos oss är rollerna motsatta! chrille ser ständigt nya 'behov' av nya möbler, medan jag svarar 'men asså är inte det lite onödigt?? vi HAR ju redan en soffa??' däremot ser jag ständigt behov av nytt matporslin! man måste ju matcha alla högtider! kram!

    SvaraRadera