lördag 11 januari 2014

Att hitta konst är en konst i sig.

     Visst är det är otroligt svårt att hitta nåt man gillar att titta på så mycket att man vill se det dag ut och dag in, och därtill inramat?  Så våra väggar har förblivit tomma i åratal, från ettorna, till trean, till fyran och de gapar fortfarande tomma här i vårt hus. Jag bara orkar inte. Konst är så godtyckligt; skönheten ligger i betraktarens öga,  och det gör mig lätt utmattad att ens försöka hitta nåt som alla i familjen kan stå för.

Men det börjar bli lite lättare, och för er som just beger er ut på denna resa och finner det lika svårt som jag kommer här några tips:

  • Gamla annonser.
   Jag älskar Ebay. Här köpte vi gamla, amerikanska annonser för ohyggliga summor (ja, det var dyrt med tanke på att det var sidor rivna ur gamla tidningar, billigt med tanke på att de är roliga, fina, underskattade konstverk).
   Vi inhandlade två kategorier av bilder: Annonser för bakpulver, spisar, hushållsattiraljer...sådana som är roligt att ha i köket och som är ungefär från den tid då vårt hus byggdes.

    Den andra kategorin är musikannonser, eftersom jag älskar musik och (designen av) gamla musikapparater, precis som min pappa. Än så länge vet jag inte var de ska hänga, men det kommer att bli otroligt bra, det känner jag på mig.

  • Mitt andra tips är att skaffa dig en favoritfotograf.
   Min heter Hanna Lemholt, och hon är magisk. Hennes blogg hittar du här, men lova att du sitter ned och läser den, den är inget man slafsar i sig på språng. Den ska långsamt avnjutas.
Nyligen fotade hon en kalender tillsammans med LoveWarriors.  Eftersom övriga familjen inte verkade ha något emot hennes foton,  så köpte jag den så fort det överhuvudtaget var möjligt. Bilderna är perfekta att rama in,
och resultatet blir något i den här stilen:
  


  • Ritningar
Var bor du? Det finns ritningar på just ditt hus eller din lägenhet på stadbyggnadskontoret.
Kopiera dem och rama in dem. det är mysigt att påminnas om hur det såg ut hemma hos dig när du inte bodde där. I vårt fall när huset byggdes för hundra år sedan. Det är så spännande att dra med foten längs linjen där den gamla vedspisen en gång stod. Eller att stå precis där ingången till  jungfrukammaren låg och tänka på hur det måste ha varit när husjungfrun smet ut för att träffa sin fästman genom det fönster som nu ligger i vårt kök.

  Jag blir alltid frestad att köpa bilder på Ikea och rama in. De är så fina. Men är inte det här roligare?


/S

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar